Средба со доајенот на македонската поезија – Михаил Ренџов

43447186_1081656975314566_1723575087463923712_n

На ден 09.10.2018 год. ученици од I-ва година заедно со професорките Јасминка Видевска и Јулија Ликоска-Угриноска беа дел од прекрасната и исклучително интересна средба со доајенот на македонската поезија – Михаил Ренџов во библиотеката на катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности на Филолошкиот Факултет “Блаже Конески” во Скопје.
Беседа за поетот даде проф. Д-р Венко Андоновски кој го претстави Михаил Ренџов како врв на една поетска продукција во Македонија. Секој стил и жанр во кој се појавил Ренџов станал единица мера за понатамошниот развој на целокупната македонска литература.
Учениците разговараа со авторот кој им раскажа како всушност дошол до идеја да го препее “Гилгамеш” едно од задолжителните дела на учениците.
Писателот Михаил Ренџов ја прифати поканата да ни гостува и во нашата училишна библиотека.

43434742_1081657148647882_8932865671633567744_n 43447186_1081656975314566_1723575087463923712_n 43491466_1081657025314561_5814459045230149632_n 43641349_1081656725314591_2509794517721284608_n 43415465_1081657155314548_7962910083073966080_n